Dit is Roodbaard

Ziezo. Onze zomerkampen zitten er weer op. De boten zijn thuis, de tenten opgeborgen, de potten en de pannen — minus één bak verdronken materiaal (kan gebeuren?) — weer proper en klaar voor een volgende uitstap (euh … ja toch?). De kleren zijn gewassen, de slaaptekorten ingehaald, de foto’s massaal leuk gevonden. De thuisblijvers zagen dat het goed was. Dat is Roodbaard. Leven, leren, en niet zeuren: gewoon doen! Voor sommigen is het een beproeving geweest. Grenzen zijn gevonden. Grenzen zijn verlegd. Kan het ook anders? Jazeker. Kan het nog beter? Jazeker. Maar leven en leren, dat is Roodbaard. Onze takleiders hebben — al zijn ze volgens sommigen nog steeds zeer groen achter hun oren — weer maar eens bewezen dat zij tot véél in staat zijn. En de takleiders niet alleen. Een werkweek van zestig uur, en daarna snel nog even een technisch defect komen oplossen? Maar natuurlijk! In de hele maand juli vier dagen thuis, wegens de andere zevenentwintig hard in de weer bij de scouts? Vanzelfsprekend. Rauwe emoties aan de kant, om er ten volle te staan voor de (nog) jongere lichting? Uiteraard. Woensdag in het ziekenhuis, zondag paraat als chauffeur. Of hadden jullie iets anders verwacht, misschien? Dat is Roodbaard. En als EL kan ik daar maar één ding op zeggen. Twee, eigenlijk: respect! En dank jullie wel. Allemaal. Eens scout, altijd scout Dat geldt ook voor zij die ons (tijdelijk?) gaan verlaten. Deze zomer namen we afscheid van twee pilaren in onze leidingsploeg. Geep, die tien jaar geleden het allereerste lid van Roodbaard was (en straks als ‘dokter Van Den Eede’ zal verschijnen in het betere ziekenhuis in uw buurt), wordt binnenkort hopelijk het allereerste lid van onze vaste-foerageploeg-in-aanbouw. Manta hopen wij dan weer ten allerlaatste terug te zien op onze openingszondag in september 2016, nadat ze een jaartje ouder en wijzer is gaan worden in Denemarken (maar ze heeft bij deze officieel mijn toestemming om bij gelegenheid nog eens het kind uit te hangen in Legoland). Eens scout, altijd scout, van 7 tot 99: ook dat is Roodbaard. In afwachting verwelkomen we alvast Narwal en Otter als spiksplinternieuwe leiding. Ze hebben beiden al lang bewezen dat ze dat zeer goed gaan doen. Iedereen welkom! Genoeg mouwen geveegd. Nu even praktisch: het nieuwe werkingsjaar zal van start gaan op zondag 6 september. Oude én nieuwe leden zijn dan welkom op onze basis aan de Heembeekkaai, naast de BRYC (Vilvoordsesteenweg 1, voor de GPS’ers), vanaf 13:45. Twijfel je nog of Roodbaard iets voor jou is? Geen nood: de eerste drie zondagen mag je zonder verdere verplichtingen komen proberen. Maar wij gaan er alvast van uit dat wie komt, ook zal blijven. Van Brussel of van elders, muurbloempje of spring in ‘t veld, klein of groot of dik of dun, donkergroen of paars achter je oren, oud en wijs of één daarvan of geen van beide, of gewoonweg ‘hors catégorie’: iedereen is welkom. Want ja, u raadt het al. Ook dat is Roodbaard.