Categorie archief: Juniors

Inschrijvingsgeld

Beste ouders,

We hebben gemerkt dat nog steeds niet iedereen het lidgeld voor het nieuwe werkingsjaar betaald heeft. Via deze weg willen we u er aan herinneren dit te doen of te controleren of dit gebeurd is. Het betalen van het lidgeld is noodzakelijk om de verzekering voor uw kind(eren) in orde te brengen.

Hoeveel? 60 euro voor het eerste kind, 55 euro voor het tweede, 50 euro voor het derde… Laat het ons zeker weten mocht dit bedrag een probleem vormen, dan zoeken we samen naar een oplossing (zoals bv. het SOM fonds). We vinden het belangrijk dat ieder kind naar de scouts kan!

Hoe? Door het bedrag te storten op onze rekening BE47 7350 1631 4980 met vermelding van ‘inschrijvingsgeld+naam’.

Wanneer? Zo snel mogelijk. Nieuwe leden zijn na hun proefperiode van 4 opeenvolgende zondagen niet meer verzekerd tot het lidgeld betaald wordt. 

Bedankt!

Scoutsgroeten,

de leiding

MINI-kamp

Beste Ouders

Zoals zondag werd bericht gaan wij dit jaar NIET op winterkamp in december met de aspiranten en de juniors, maar gaan wij in plaats daarvan op mini-kamp tijdens het allerheiligenweekend.

Even concreet:

– Het kamp gaat door van 1/11 tot 4/11 en is enkel bedoeld voor aspiranten en juniors.
– Wij verzamelen op 1/11 om 08:40u  aan de Quick in het Noordstation. TE LAAT = blauwen doemp!
– Wij gaan met de trein en komen ook met de trein terug op 4/11, de NMBS kennende kunnen wij nog geen precies uur van aankomst geven, dit zal de dag zelf met de ouders gecommuniceerd worden via gsm, hou uw gsm dus goed in de gaten! 🙂
– Wij vragen als inschrijving 40 euro voor de 4 dagen, daarin zit alles wat nodig is (lokaal, eten, diesel, trein…)

Wat heb je nodig:

 • Een staprugzak (geen trollies of draagtassen, je moet je zak zelf ten allen tijden kunnen dragen)
 • correct uniform –> hemd + das + juiste badges.
 • Gamel/bord + bestek + beker
 • mes (moet je nu niet per se rap gaan kopen) (mag wel :p)
 • ondergoed voor 3 nachten
 • toiletgerief
 • slaapzak en matje (voor de aspi’s wiens eerste keer het is, geen veldbedden a.u.b. dat is lomp en asociaal 🙂 )
 • een extra fleece-dekentje dat niet te veel plaats inneemt voor als het koud is ’s nachts
 • kleren:
  • 2 pulls
  • 3 t-shirts
  • 2 lange broeken
  • regenjas!!
  • stapschoenen (ingestapt)
  • eventueel een regenbroek
  • wij gaan steekproefsgewijs een aantal rugzakken controleren in het station, als wij merken dat er mensen zijn met belachelijk veel kleren dan gaan de tevelen aan kleren terug mee naar huis!
 • een kompas als je dat hebt
 • ID of kids-ID
 • SIS-kaart als je dat nog hebt.
 • ingevulde medische fiche met klevers van de mutualiteit
 • lunchpakket voor op de trein 🙂
 • snoepjes mogen, maar zijn eigenlijk echt niet nodig want jullie krijgen genoeg suiker in het dagelijkse leven :p Snoep bovenhalen = delen met iedereen want sharen is caren!
 • geld is ook niet nodig, dat kan je alleen maar kwijt raken.

Om je in te schrijven stuur je een bericht naar Zeehond, haar gegevens staan bij de leidingspagina op de site. je inschrijving is pas definitief bij betaling van de 40 euro op de rekening van Roodbaard (BE47 7350 1631 4980) met vermelding van naam kind+ minikamp.

Mocht het bedrag voor het kamp moeilijk liggen contacteer dan zeker de leiding, wij zullen er alles aan doen om te zorgen dat uw kind toch mee kan gaan!

Het medische fiche vindt u onder deze link:

https://fosopenscouting.be/sites/default/files/inline-files/MEDISCHE-FICHE_2018_16min.pdf

Voor wie 16 + is, is het met deze link te doen:

https://fosopenscouting.be/sites/default/files/inline-files/MEDISCHE-FICHE_2018_16plus.pdf

De leiding kijkt er alvast heel hard naar uit en we hopen jullie in grote getallen te zien verschijnen aan de Quick!

Scoutsgroeten

Zeehond, Guppy, Narwal en Forel!

Roeicursus Stilstaand 2018

Op 6 en 7 oktober kunnen aspiranten (vanaf 12) en juniors meekomen naar de Roeicursus Stilstaand in Oostende. Er is geen activiteit voor de aspiranten die niet meegaan op cursus. Afspraak is om 6u20 aan het station van Brussel-Noord (aan de Quick) waar we dan gezamenlijk met de trein naar Oostende gaan. We verzamelen op 7 oktober terug op dezelfde plek om 19u04 (als we later zijn zullen we een berichtje sturen).
Inschrijven moet je ten laatste op 23 september doen (en niet ten laatste op de 18e zoals eerder vermeld, je hebt dus nog tijd om je in te schrijven!), wie dat later doet komt op een wachtlijst terecht.
Alle vragen over hoe, wat en waar worden hier onderstaand nog eens beantwoord.
Moesten er toch nog vragen zijn (of je ziet dit bericht te laat) aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met de leiding van je tak (contactgegevens zijn te vinden onder “leiding”).

– Voor wie is de Roeicursus?
▪ Er is het “roeibrevet”, dit is speciaal voor beginners. Hier leer je roeien, leer je roeibevelen begrijpen, leer je hoe een roeiboot in elkaar zit en word je een expert in eenvoudige knopen.
▪ Er is ook het “commandobrevet”. Dit is voor gevorderden en volgt het beginnersbrevet : je leert het bevel voeren over een roeiboot, je krijgt wat meer theorie en leert lijnwerpen en alle courant gebruikte knopen maken.
 
– Wanneer?
Afspraak is om 6u20 aan het Noordstation, zoals gewoonlijk aan de Quick. De trein vertrekt om 6u52, wie te laat is kan niet mee. Terugkomst is om 19u04, opnieuw aan de Quick aan het Noordstation. Als er vertraging is sturen we een berichtje. 
 
– Hoe inschrijven?
Inschrijven doe je door te surfen naar www.fos.be/vloot en het formulier in te vullen op het tabblad RC Stilstaand.
Let op! Inschrijven gebeurd op die website.
Inschrijven op de website kan t.e.m. 18 september! (We weten dat dit nipt is, nog meer redenen om het zo snel mogelijk te doen! Als je later bent kom je op een wachtlijst.)
 
– Wat kost dat?
De volledige cursus kost €25,00. Als je het boek* van de cursus wilt meld je dat in de inschrijving. De prijs daarvan is €10, je stort dus €35,00 op de Roodbaardrekening die op de site vermeld staat. 
–> Wat mee te nemen?
▪ Een lunchpakket voor de zaterdagmiddag
▪ Reservekledij
▪ Regenkledij
▪ Eetgerief (bord of gamel, bestek en beker)
▪ Matje en slaapzak
▪ Schrijfgerief & papier
▪ Een klein beetje zakgeld [er is voldoende te eten & te drinken]
▪ Het boek van de roeicursus*
▪ Een glimlach 🙂
▪Een reddingsvest(geen zwemvest!). Als u dit niet heeft stuurt u een mailtje naar de leiding. 

*De roeicursus kan je bij je inschrijving bestellen voor €10 als je er nog geen hebt. Die worden dan verdeeld zaterdagochtend. Er worden enkel cursusboeken voorzien voor de mensen die er daadwerkelijk één vragen!
De cursussen van dit jaar verschillen lichtjes met vorig jaar, maar volgens ons is dat gewoon ter plekke te bekijken, en is het niet de moeite waard om een nieuwe te kopen. 
 
– Wat houdt de cursus in?
Zaterdag is de oefen-dag. Daar word je begeleid door instructeurs. Beginners krijgen een permanente evaluatie doorheen het weekend. Commando-cursisten hebben zaterdagavond een theorie-examen waar ze ondervraagd worden op de inhoud van de cursusboek. Zondag hebben ze een praktijk examen over het varen. 
 
– Ook interessant
Dit jaar is er ook een proefexamen opgesteld om te laten zien hoe het theorie examen eruit ziet, zodat je niet vol verassingen staat.

Proefexamen voor beginners: https://my.questbase.com/take.aspx?pin=8849-6902-0915 
Proefexamen voor commando: http://my.questbase.com/take.aspx?pin=7756-4930-0939 

Zomerkamp Roodbaard 2018

Beste Roodbaarders,

 

Om nogmaals de geruchten betreffende de zomerkampen van 2018 te bevestigen: we vertrekken deze zomer op eenheidskamp. Om echter de interesses van de verschillende takken te combineren, zijn we voor een deel samen en voor een deel apart.

Omdat ons kampterrein op enige afstand ligt van de bewoonde wereld, willen we ook iedereen vragen om een fiets in goede staat te voorzien. Concreet maken we dus de volgende afspraken:

De Juniors vertrekken op maandag 2 juli aan de basis om 09u00 met hun bagage én hun fietsen. Op maandag 16 juli zijn zij in de late middag terug in het Noordstation.

De Aspiranten vertrekken op vrijdag 6 juli aan de basis om 09u00 met hun bagage én hun fietsen. Op vrijdag 20 juli verwachten wij hun ouders op het kampterrein voor een afsluitend ontbijt om 09u00 om daarna de kinderen op te halen. We willen jullie vragen om jullie aanwezigheid op dit ontbijt te bevestigen in het inschrijvingsformulier onderaan.

De Welpen vertrekken op woensdag 11 juli aan het Noordstation om 10u00 met hun bagage. Zij kunnen hun fietsen komen afzetten op 2 juli of op 6 juli, dit kunnen jullie aanduiden in het inschrijvingsformulier onderaan. Op vrijdag 20 juli verwachten wij hun ouders op het kampterrein voor een afsluitend ontbijt om 09u00 om daarna de kinderen op te halen. We willen ook jullie vragen om jullie aanwezigheid op dit ontbijt te bevestigen in het inschrijvingsformulier.

Het dichtstbijzijnde adres is Rue d’Harchies 35, 7322 Bernissart. Het kampterrein bevind zich aan het water ten zuiden van de sluis, zoals aangeduid op de onderstaande foto.

Een precieze lijst met de nodige bagage per tak wordt later gecommuniceerd.

Wat de inschrijvingen betreft, vragen we aan alle leden om zich te registreren via dit formulier (één registratie per kind). Bij deze registratie dien je ook een digitale versie in PDF* van de medische fiche te uploaden, deze kun je hier downloaden.

*Indien je niet vertrouwd bent met het PDF-formaat, neem dan zeker hier een kijkje.

Het inschrijvingsgeld bedraagt €110 voor de welpen en €165 voor de Aspiranten en de Juniors. De inschrijvingen zijn pas compleet na het overschrijven van dit bedrag op het rekeningnummer BE47 7350 1631 4980 met vermelding van je naam en je tak. Deze bedragen zijn bespreekbaar met de leiding.

 

Stevige linker,

de leidingsploeg

Locatie Kamp

Eenheidsweekend

Beste Roodbaarders

Even wat meer concrete informatie in verband met het eenheidsweekend.

Hoe inschrijven? Stuur een berichtje naar je takleiding: welpenleiding.140@gmail.com, aspirantenleiding.140@gmail.com en laat de juniorleiding ook iets weten. EN stort €28 op onze rekening (BE47 7350 1631 4980) met als vermelding ‘Eenheidsweekend 2018 + naam′.

Afspraken: We verwachten iedereen op vrijdag 2 maart 2018 om 17u50 aan de Quick in het Noordstation. Op zondag 4 maart komen we om 17u45 op dezelfde plek terug toe.

Wat meenemen?

 • Uniform (aan hebben bij vertrek). Wie nog steeds geen volledig uniform heeft, laat dit ook weten in de mail.
 • Ingestapte stapschoenen
 • Warme kousen
 • Zakmes (niet voor welpen)
 • Warme kleren
 • Reservekleren en extra ondergoed
 • Regenjas
 • Muts, sjaal en handschoenen (wanten zijn het warmst!)
 • Eetgerief (gamel, bestek, beker, keukenhandoek)
 • Grote drinkfles
 • Dagrugzakje (niet voor welpen)
 • Toiletgerief
 • Zaklamp
 • Slaapgerief: een winterslaapzak, slaapmatje en een extra deken (we slapen binnen, maar dat kan ook koud zijn!)
 • Ingevulde medische fiche: http://www.fosopenscouting.be/userfiles/files/administratie/admibundel/3.9%20-%20Medische%20fiche%20voor%20eenheden.pdf met stickers van de mutualiteit. Informatie hierop ingevuld is vertrouwelijk en wordt vernietigd na afloop van het kamp.
 • Identiteitskaart of kids-ID
 • Extra: sportkledij, trainingsvest (80’s-90’s style, als je dit hebt), voetbaltenue (als je dit hebt), sportschoenen (als je dit hebt, kopen is niet nodig)
 • ENKEL VOOR ASPI’S EN JUNIORS: gsm met lader, als je wil, dit is niet verplicht en ook op eigen risico (een nokia is meer scoutsproof dan die nieuwe smartphone :p )

Steek dit alles in een trekrugzak die je gemakkelijk zelf kan dragen!

Bij meer vragen, aarzel niet om de takleiding of eenheidsleiding te contacteren! Contactgegevens staan op de leidingspagina. Tijdens het weekend zijn wij ook steeds bereikbaar voor dringende gevallen.

Scoutsgroetjes

De leiding

pssss: 25 februari oesterfeest he 😀

Aanstormende activiteiten

Beste Roodbaarders,

Graag willen we jullie wijzen op twee belangrijke activiteiten in de komende weken.

Op 25 februari 2018 vindt naar jaarlijkse traditie het Oesterfeest plaats, georganiseerd door Brussel Open Scouting vzw. Dit gaat opnieuw door in de STOA op de VUB campus in Etterbeek (Pleinlaan 2, 1050 Brussel). Iedereen met honger en dorst is welkom van 11 tot 17u!

In het weekend van 2 tot en met 4 maart 2018 gaan we op eenheidsweekend! We verwachten iedereen op vrijdag 2 maart 2018 om 17u50 aan de Quick in het Noordstation. Op zondag 4 maart komen we om 17u45 op dezelfde plek terug toe. Voor een deelname aan het weekend vragen we om €28 te storten op onze rekening (BE47 7350 1631 4980) met als vermelding ‘Eenheidsweekend 2018’ en je naam.

Hou verder ook zeker de agenda op de website in de gaten!

 

 

Winterkamp 2017

Allerliefste aspiranten en juniors

Hopelijk zijn jullie nu allemaal flink aan het studeren voor de examens. Nog even doorbijten en…binnen enkele weken vertrekken we op winterkamp! 😀


Dit (korte) kamp gaat door van 27 tot 29 december 2018. Wil je er bij zijn? Schrijf dan 25 euro over op BE47 7350 1631 4980 met als mededeling ‘naam, winterkamp 2017′ en laat het weten aan de leiding! Aspi’s mailen naar aspirantenleiding.140@gmail.com en juniors sturen ook een berichtje naar hun leiding.


We spreken af op woensdag 27 december om 9u aan de Quick in Brussel-Noord!
Om de prijs voor het kamp op 25 euro te kunnen houden, zouden we voor de terugreis willen vragen de leden te komen ophalen. We voorzien een hapje en een drankje voor jullie om de rit goed te maken. 😉 Carpoolen is altijd fijn en beter voor het milieu. Wil je rijden en gerust wat andere mensen meenemen maar heb je geen contactgegevens van andere ouders? Of lukt het niet om te komen halen? Laat het weten aan de leiding en we regelen wel iets. Afspraak op vrijdag 29 december om 11u op het adres Tiendenschuur, 3665 As.

Wat meenemen?

 • Uniform (aan hebben bij vertrek). Wie nog steeds geen volledig uniform heeft, laat dit ook weten in de mail.
 • Ingestapte stapschoenen
 • Extra paar schoenen
 • Warme kousen!
 • Zakmes
 • Warme kleren
 • Reservekleren en extra ondergoed
 • Regenkledij (jas +broek)
 • Muts, sjaal en handschoenen (wanten zijn het warmst!)
 • Eetgerief (gamel, bestek, beker, keukenhandoek)
 • Grote drinkfles (1L)
 • Lunchpakket voor de eerste middag
 • Dagrugzakje
 • Toiletgerief
 • Zaklamp
 • Slaapgerief: een winterslaapzak, slaapmatje en een extra deken (we slapen binnen, maar dat kan ook heel koud zijn!)
 • Ingevulde medische fiche: http://www.fosopenscouting.be/userfiles/files/administratie/admibundel/3.9%20-%20Medische%20fiche%20voor%20eenheden.pdf met stickers van de mutualiteit. Informatie hierop ingevuld is vertrouwelijk en wordt vernietigd na afloop van het kamp.
 • Identiteitskaart of kids-ID

Stop dit allemaal in een trekrugzak!

Wie een gsm heeft, mag die meenemen in functie van sommige activiteiten (al is een oude baksteen gsm meer scoutsproof dan die nieuwe smartphone). Dit is echter volledig op eigen risico en is ook niet echt nodig! Bij dringende problemen tijdens het kamp is de leiding steeds bereikbaar (contactgegevens staan op de leidingspagina).


We kijken er al naar uit!
Scoutsgroetje

De aspi-juniorleiding 🙂

Koekjes verkopen 26/11

Boten onderhouden kost geld, dus om de kas van Roodbaard een beetje te spijzen gaan we komende zondag (26/11) koekjes verkopen in het centrum van Brussel. De leiding gaat de koekjes bakken en we rekenen op al jullie schattigheid, charmes en commercieel talent om ze te verkopen. 😀

Afspraak voor welpen, aspiranten en juniors om 14 uur aan de Beurs!

Eenheidskamp 2018

Beste Roodbaarders,

Deze zomer gaan we met de hele eenheid op kamp. Om echter de interesses van de verschillende takken te combineren, zijn we voor een deel samen en voor een deel apart. De Juniors vertrekken reeds op 2 juli en zijn terug op 16 juli. De aspiranten verwachten wij van 6 tot en met 20 juli en de welpen zijn van 11 tot en met 20 juli op kamp. De aspi’s en de welpen sluiten dus samen het kamp af op 20 juli, waarbij we die dag van de gelegenheid gebruik willen maken om de ouders en sympathisanten (of de babysitters) te ontvangen voor een hapje en een drankje.

Concretere info volgt later op het werkingsjaar, maar hiermee kunnen jullie er al voor zorgen dat jullie aanwezig zijn op kamp!

Groeten,

de leidingsploeg

Takweekend Juniors

Beste Juniors,

We verwachten jullie op zaterdag 7 oktober om 06u50 aan de Quick in het Noordstation voor het takweekend van 2017. Te laat is te laat. We zijn terug op zondag 8 oktober om 18u50 op dezelfde locatie. Wil je mee? Stort dan €25 op de rekening van Roodbaard (BE47 7350 1631 4980) met als vermelding ‘Takweekend juniors’ en je naam.

De volgende dingen neem je mee in een rugzak die je gemakkelijk kunt dragen:

-Uniform en das (die heb je aan)

-Ingelopen stapschoenen. Heb je nieuwe schoenen gekocht, draag ze dan minstens om de twee dagen naar school om blaren te vermijden. Voorzie een drietal paar sokken.

-Warme kleren voor twee dagen. De leiding voorziet jullie op donderdag 5 oktober van het weerbericht van de locatie waar jullie zullen verblijven. Maar reken op lange broeken.

-Regenkledij. Het weerbericht zit er soms ook naast.

-Slaapzak en slaapmatje. Voorzie een binnenslaapzak (stof naar keuze, eventueel zelf te maken uit een lichte stof) en een stevig wollen of katoenen deken.

-Gamel en keukenhanddoek.

-Tandenborstel en tandpasta.

-Zakmes (mét vergrendeling)

-Kompas

-Gevulde drinkfles van 1 liter water

-Opgeladen gsm.

-Opgeladen battery pack en kabel voor je gsm (enkel als je dit al hebt: je hoeft dit niet te gaan kopen)

-Potlood en gom, balpen en meetlat(je) of geodriehoek.

Let er op dat hoe meer je mee wilt nemen, hoe zwaarder je rugzak gaat zijn…

Tot zaterdag 7 oktober, 06u50!